Stravovanie

Súčasťou liečebno–preventívnej starostlivosti je liečebná výživa, ktorá významne ovplyvňuje liečebný proces chorého tým, že napomáha navráteniu a upevneniu jeho zdravia.

K správnemu uplatňovaniu liečebnej výživy je používaná ako záväzná pomôcka pre nemocnice “Diétny systém pre nemocnice”.

Za správny predpis a spôsob podávania jedál zásadne zodpovedá ošetrujúci lekár, ktorý rozhoduje o správnej výžive chorého. Riadi sa platným diétnym systémom, pokiaľ jeho rozsah nestačí, môže v rámci špeciálnych alebo individuálnych diét predpísať inú vhodnú diétu. Pri nových alebo málo obvyklých liečebných alebo individuálnych diétach vyhotoví podrobný rozpis, ktorý odovzdá asistentovi výživy.

Kód a zoznam zložiek obsahujúcich alergén:

1 – obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody)

2 – kôrovce a výrobky z nich

3 – vajcia a výrobky z nich

4 – ryby a výrobky z nich

5 – arašídy a výrobky z nich

6 – sójové zrná a výrobky z nich

7 – mlieko a výrobky z nich

8 – orechy (lieskové, vlašské, kešu, pekanové, para, makadamové, queenslandské orechy, mandle, pistácie a výrobky z nich)

9 – zeler a výrobky z nich

10 – horčica a výrobky z nich

11 – sezamové semená a výrobky z nich

12 – oxid siričitý a siričitany

13 –  vlčí bôb a výrobky z nich

14 – mäkkýše a výrobky z nich